Undgå misfarvninger på tænderne som kaffedrikker - 4 tips til at passe godt på dine tænder

Et pænt, hvidt tandpastasmil er noget, vi alle drømmer om. Men er du kaffedrikker, oplever du måske, at dine tænder får et ucharmerende, gulligt skær. Selvom kaffe ikke gør skade på tænderne, er det en af de største syndere, når det kommer til misfarvninger.

Det kan være svært at sige farvel til kaffen, hvis du er vant til flere kopper kaffe om dagen, men den gode nyhed er, at du faktisk slet ikke behøver at give afkald på den. Der er nemlig meget, du selv kan gøre for at holde misfarvningerne i skak og passe på dine tænder. Læs 4 gode råd herunder.

Børst tænder og brug mundskyl

Misfarvede tænder er for mange mennesker et æstetisk problem, der fylder meget i hverdagen og påvirker selvtilliden. Men hvorfor bliver tænder egentlig misfarvede?

Tændernes yderste tandlag, emaljen, er vores krops hårdeste materiale. Mange tror, at emaljen er helt glat og jævn, men faktisk er overfladen en lille smule nubret. Derfor kan nogle mad- og drikkevarers kromogener, dvs. molekyler med et meget højt farveindhold, let sætte sig fast på emaljen.

Kaffe indeholder garvesyre, der giver bitterhed og gør det lettere for gule misfarvninger at fæstne sig på tandemaljen. Du skal derfor sørge for at børste dine tænder to gange om dagen og gerne lige efter indtag af kaffe, hvilket godt kan betyde, at du skal børste tænder midt på dagen.

Et godt tip er at have en lille tandbørste og tandpastatube med dig på arbejde eller andre steder, hvor du drikker kaffe og kan komme til at børste tænder bagefter.

Husk også at skylle efter med mundskyl. Det mindsker og beskytter mod nye misfarvninger, især fra kaffe.

Hæld mælk i kaffen

Er din foretrukne kaffe den kulsorte af slagsen, bør du muligvis overveje at ændre din kaffestil en smule. Der er nemlig en helt enkel metode, du kan benytte til at forhindre misfarvninger: hæld lidt mælk i din kaffe for at bløde den op. Mælken gør, at kaffen ikke binder helt så hårdt og på den måde ikke så nemt sætter sig som belægninger på dine tænder, som hvis den var helt sort.

Foretrækker du et lille skvæt mælk i kaffen, er du allerede godt kørende. Hvis ikke, kan det være noget af overveje.

Drik af et sugerør

Både varm, sort kaffe og kold iskaffe farver dine tænder. 

Foretrækker du en dejlig og forfriskende iskaffe i forårs- og sommermånederne, er et godt råd derfor at bruge et sugerør til at drikke den. Et sugerør gør, at kaffen ikke rører dine tænder så meget, som når du drikker direkte af et krus. På den måde undgår du også den værste kontakt med de stoffer, der misfarver og gør tænderne gule.

Tandblegning

Er dine misfarvninger meget slemme, kan en sidste løsning være en tandblegning hos tandlægen. Det er især tænder med gullige misfarvninger, der er modtagelige for en tandblegning. Dog bør du tænke dig grundigt om, inden du lægger dig i tandlægestolen. Selvom en sådan behandling er ganske effektiv og hurtigt gør dit smil hvidt igen, er den også meget hård for tænderne.

Når du får dine tænder bleget, sker der en kemisk nedbrydning af de farvestoffer, der har samlet sig på tænderne. Mange tror, at en lille smule af tandemaljen også bliver opløst, men det gør den ikke. Men er din emalje derimod i forvejen slidt, bør du overveje, om en blegning er det rette for dig.

Ligeledes er det vanskeligt at sige, hvor mange nuancer dine tænder lysnes. Dog er du garanteret, at de bliver hvidere.

Menu
Top