Skal du vælge kapsler, instantkaffe, stempelkande eller klassisk filterkaffe? Her får du kaffeelskernes bedømmelse

Der findes mange typer kaffedrikkere. Der er både dem, der slynger en mokkacinosupercalifragilistic fra Starbucks ned efter frokosten, dem der mener at kunne smage forskel på kaffebønnerne og så dem, der ikke aner om de drikker stærk te eller kaffe.

Der findes ligeledes mange holdninger til kaffe – nogen skyr det som pesten, og andre lever og ånder for det. Er du en af de sidste, behøver du formentlig ikke læse med her. Så er du allerede godt i gang med at koge dit vand til præcis 91 grader og veje præcis 17 gram kaffe af, inden du lader det trække i præcis fire minutter og 37 sekunder.

Kaffehjælp på vej

Er du derimod ikke en af kaffenørderne, så kan du sikkert godt bruge en guide til, hvordan du får dig en god, nem eller stilfuld kop kaffe. Og hjælpen er nær!

Her får du nemlig vores hurtige overblik over de forskellige kaffetyper fordelt på fire parametre – smag, bekvemmelighed, stil og rengøring. Så kan du selv vælge, hvilken kaffeoplevelse du vil servere for dine gæster.

Kapsler – alverdens smage i kapselstørrelse

Det mindste først – kaffekapslerne! De er også de nyeste på kaffemarkedet, men har efterhånden fået stor udbredelse.

Om det er deres flotte udseende eller den store valgfrihed der gør det, vides ikke. I hvert fald tyer mange til netop kaffekapsler , når de skal have sig en kop kaffe. Der findes adskillige kaffemaskiner af forskellige mærker, som kan bruges til kapselkaffe, og der findes ligeledes et overvældende udvalg af forskellige smage – alt fra kaffe med Bailey til ekstrastærk espresso.

Enkelte mærker er også begyndt at producere kakaokapsler, så ikke-kaffedrikkere kan være med på moden. Ser man på prisen, så ligger kapslerne i den dyre ende i forhold til de andre typer. Du får simpelthen mindre kaffe for pengene.

Det der opvejer prisen, er den store valgfrihed og muligheden for at lade sine gæster helt selv vælge deres kaffe.

Smag

Det er ikke den højeste kvalitet, og sjældent den mest friske kaffesmag. Til gengæld kan smagen tilpasses lige præcis til dine ønsker, og hvis du vil have kaffe med sliksmag, skal vi ikke stoppe dig.

Bekvemmelighed

Her vinder kapslerne stort. Det er supernemt og hurtigt at lave en kop kaffe, og dine gæster kan selv lige smide en kapsel i, når de vil have en ny kop.

Stil

De fleste kapselkaffemaskiner er flotte og lækre i deres design, så her er vi også fortalere for kapslerne. Kaffe brygget af kapsler får desuden også den der helt lækre baristaskum ovenpå.

Rengøring

Det meste kaffegrums bliver inde i kapslerne, hvilket gør rengøringen nem. Mange af maskinerne kommer desuden med rengøringskapsler som gør det endnu nemmere.

Instantkaffe – når det skal være nemt og hurtigt

Det eneste der er nemmere end kapsler, er instantkaffe. Det kræver instantpulver, en elkedel – eller en gryde med kogende vand, bevares – en ske og en kaffekop, og så kan du lave kaffe. Og så kan du ovenikøbet tilpasse styrken som du vil.

Derfor er det også den type kaffe, som er lettest at medbringe til køreturen eller campingferien. Instantkaffe er frysetørret kaffe med lang holdbarhed, som du selv blander op med kogende vand. Derfor er det heller ikke smagen den vinder på, idet den stærke, friske kaffesmag ikke rigtig kommer frem i pulveret.

Generelt er smagen mere flad, så den er god til nybegyndere i kaffeverdenen, men tit en skuffende oplevelse for kaffeentusiaster.

Stempelkande – når det skal være grundigt og se smart ud

For den sande kaffeelsker findes stempelkanden. Her kan du både brygge perfekt kaffe OG udstille den for dine gæster. Desuden er der noget dejligt 90’er-agtigt over at opbevare varme drikke i glas.

Og 90’erne er jo nærmest vendt tilbage på alle andre fronter, så hvorfor ikke også kaffe? Noget af det mest irriterende ved stempelkanden er risikoen for kaffegrums i munden. Derudover skal den helst drikkes hurtigt, da den ellers bliver for bitter i smagen.

Den fortsætter jo med at trække, jo længere den står. Til gengæld er den første kop også helt perfekt og frisk i smagen.

Bekvemmelighed

Lidt mere bøvlet bryggemetode end de andre. Og har man først en stempelkande er der også forventninger til, at man kan brygge kaffe. Derfor begynder man hurtigt at gå op i gram, grader og trækketid.

Filterkaffe – den gode gammeldags

Den billigste løsning, når det gælder kaffe, er den gode gamle filterkaffe. Mange forbinder smagen med rigtig kaffe og nostalgi.

Dette er også den hurtigste måde at brygge en kop kaffe på, idet du snildt kan lave flere kander, hvis der er mange kaffekrus der skal fyldes. Og går kaffemaskinen i stykker, er det nemt at fortsætte brygningen på den manuelle metode med kogende vand direkte i filteret.

Hvad skal du så vælge?

Spørgsmålet er så, hvilken kaffe du skal vælge. Og til det kan vi kun sige – det vælger du helt selv. Det er derfor det hedder et valg.

Til gengæld skal vi være de sidste til at udskamme dig, hvis du simpelthen bare foretrækker din kaffe med lidt mælk eller sukker i.

Meningen med kaffe er energi og nydelse, og det er heldigvis en subjektiv vurdering.

Menu
Top